08/04/2025, 08:43

Poznański Festiwal Nauki i Sztuki

Poznański Festiwal Nauki i Sztuki
W ramach Poznańskiego Festiwalu Nauki i Sztuki, uczniowie poznali proces produkcji lodów. Dowiedzieli się także, jakie dodatki są stosowane w ich wytwarzaniu oraz, czy i w jaki sposób lody mogą być ekologiczne. Warsztaty "Eko-lody: Jak tworzyć smakołyki z troską o planetę" poprowadził Dr Łukasz Kaczyński.

Podczas Poznańskiego Festiwalu Nauki i Sztuki odbyło również się wydarzenie, zorganizowane przez interdyscyplinarny zespół (w tym dr inż. Sylwię Chudy) poświęcone soli kuchennej. W fascynującej podróży przez wieki słuchacze poznali znaczenie soli w kulturze i żywności. Poznali także jej wybrane właściwości fizyko-chemiczne. Oprócz mini wykładu i warsztatu sensorycznego uczestnicy wzięli udział w degustacji. Była okazja do porówna smaku tradycyjnego chleba z solą i bez soli.

Dziękujemy wszystkim nauczycielom i uczniom za przybycie i do zobaczenia za rok.

Zobacz więcej tutaj
Adres:
ul. Wojska Polskiego 31
60-624 Poznań
zobacz mapę dojazdu
Katedra Mleczarstwa i Inżynierii Procesowej
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
+48 61 848 73 16
+48 61 848 73 16
kmip@up.poznan.pl
Formularz kontaktowy
Go to top